Gyorsvonaton robog a Söndörgő

Söndorgő 1

A történet valamikor pár évvel ezelőttre jegyezhető, egészen pár évtizeddel ez ellőttre.

 Egy poros, földes labdarúgópályán együtt kergettük a labdát többen Csobánkán, köztük két pomázi sráccal vendégként befogadva Őket csapatainkba. Ők voltak az Eredics testvérek. Persze már akkor is jobban érdekelte mindkettőjüket a hangszer, s ezért aztán késtek is szinte mindig.

Akkor nem gondoltuk volna, hogy alig pár évvel később egy ország kedvencei lesznek a Vujicsics együttes alapítóiként. Nem tagadom, ha csak tehettem ott voltam a fellépéseken, így a „focis” barátság, ha nem is tudott túl sűrű lenni, de azért megmaradt.

Söndorgő 2

Egy jubileum alkalmával még televíziós riportot is készítettem velük, s először ott találkoztam a legfiatalabb Eredics fiúval, aki egy sajnálatos haláleset miatt állandó tagja lett az akkor már világszerte ismert együttesben.

Ott hallottam először a SÖNDÖRGŐ szót!

Söndörgő 3

Akkortájt alakulhatott az a formáció, amelyben mind a négy Eredics csemete szerepelt. 1995-öt írtunk.

Az szinte természetes volt, hogy a srácok már csak a vérvonal kapcsán is szinte már édesanyjuk méhében a délszláv zenét hallhatták először, hogy aztán körülvegye Őket az a varázs, amit ez a muzsika jelent sokak számára.

Söndörgő 4

 Egy kicsit azért mást akartak, mint szüleik és ezért koncertjeik hangzásvilága már tartalmazta azokat a show elemeket, amiket a vegytiszta Vujicsics nem. A tipikusan tambura zenét játszó Söndörgőt egyre többen hívták meg fesztiválokra, majd önálló koncertekre.

Szerepeltek a világ legkiemelkedőbb színpadain, mint a Bécsi SargFabrikban, vagy Londonban a Qween Elzabeth Hallban, de a Sziget fesztivál Világzenei Nagyszínpadán is Ők aratták a legzajosabb sikert.

Söndörgő 5

Fiatalos energiájuk odáig terjedt, hogy 2002. óta házigazdaként megszervezik a Söndörgő Fesztivált, ahol a hasonló zenei formációk színe java elzarándokol a hallgatók legnagyobb örömére.

Söndörgő 6

 Szóval nagyon sikeresen söndörögnek éjjel-nappal.

 

Kép és szöveg: Koncz Dezső

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.